Více znamená méně!

sablon17

Existují potraviny, na jejichž zpracování vydá organismus více energie, než kolik potraviny sami obsahují. To znamená, že se jimi v podstatě můžete cpát, jak je libo a nemusíte se starat o počty kalorií.

Jde především o ovoce, zeleninu a luštěniny.

Jak to tedy v těle funguje?

Organismus umí vstřebat a ihned zužitkovat pouze omezené množství kalorií. Ty, které jsou navíc, si uloží do tukových zásob. Naopak potraviny s “negativními kaloriemi” obsahují naprosté minimum energie, takže tělo musí sáhnout do tukových polštářků a uložený tuk spotřebovat na jejich zpracování.

 

Záporná energetická bilance u potravin tedy znamená, že s každým soustem se připravujete o energii, takže už při jídle jdete do mínusu a začínáte hubnout! Trávením kousku brokolice o obsahu 25 kalorií spálíte 80 kalorií, takže ve výsledku ztratíte pěkných 55 kalorií. Dosáhli jsme tedy celkově záporné energetické bilance, což je základ všech lékařských rad pro zhubnutí.

 

Žít jen z nich se ovšem nedá, ale jako svačina či příloha prokáží neocenitelnou službu. Vsaďte na ně právě teď v létě, kdy jsou nejdostupnější! Výhodou je, že můžete mít každý den jiné – a každý den tak dodávat organismu jiný druh živin, vitamínů a minerálních látek, které tyto vesměs zdravé potraviny vždy obsahují.

 

A které to jsou? Můžeme je rozdělit do tří kategorií.

Zelenina:

Brokolice – kromě nízkého obsahu energie obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které pomáhají  štěpit tukové buňky

Zelí – má málo kalorií, takže víc energie vynaložíme na jeho strávení. Navíc vyžaduje důkladné žvýkání, které podporuje spalování

Rajčata – jsou bohatá na draslík, který optimalizuje krevní tlak

Pórek – vedle vysokého podílu vlákniny obsahuje také vápník, který pomáhá při hubnutí

Chřest – nízkokalorická zelenina, která dokáže zároveň odvádět přebytečnou vodu z těla

Mrkev – obsahuje velké množství vlákniny, která  přispívá k hubnutí

Čekanka – obsahuje hořkou látku intybin, který znatelně urychluje vyměšování

Dle teorie “negativních kalorií” stejně funguje i cuketa, zelené fazolky, špenát, květák, celer, paprika, salát, cibule, česnek, ředkev, řepa, dýně, kapusta či kedlubna.

Ovoce:

Jablka – obsahují hodně pektinu, který vyvolává pocit sytosti

Hrušky – vláknina, kterou obsahují, se váže na cholesterol a tím snižuje jeho množství a váže na sebe tukové buňky

Bobuloviny – obsahují velké množství látek, které silně bobtnají v žaludku a zajišťují tak pocit nasycenosti

Citrusy – ty dokonce patří mezi nejúčinnější spalovače tuků a jsou bohaté na vitamín C

Papája – kromě nízkého obsahu kalorií má současně množství vlákniny

Luštěniny:

Hrách a cizrna – mají velmi málo kalorií a přesto nás zasytí na dlouho, protože jsou hůře stravitelné

Fazole – obsahují velké množství vlákniny a ve vodě rozpustných vitaminů, které zlepšují metabolismus

Čočka (i červená) – vlastnosti jejich proteinů se blíží živočišným bílkovinám, takže udrží dlouho pocit sytosti a přispívají ke štěpení tuků

Luštěniny také obsahují nestravitelný škrob, který přispívá k negativní energetické bilanci pokrmu.  Dobrou zprávou nakonec je, že sem patří i některé přílohy, jako je kuskus, bulgur, polenta, jáhly, oves, pohanka a hnědá rýže!

Takže až zase dostanete v noci hlad, poohlédněte se nejdříve po spižírně, jestli tam některou z těchto energeticky negativních potravin nemáte ;)

 

Zdroje pro tento fakt: (ENG – wiki.org) (CZ – zena.centrum.cz)

Comments are closed